Vastagbélrákot termel


Két baktériumfaj csapatmunkája idézheti elő a vastagbélrákot Origo A vastagbélrák egy örökölt fajtájában vastagbélrákot termel betegeknél azonosították azt két baktériumfajt, amelyek elősegítik a betegség kialakulását.

vastagbélrákot termel hogy néznek ki a nyaki szemölcsök

A két vastagbélrákot termel megtalálták a végbélrák egy ritka fajtájában szenvedő betegekben is a Johns Hopkins Bloomberg-Kimmel Rák-immunterápiás Kutatócsoportjának tudósai, tanulmányuk a Science folyóiratban jelent meg.

Az eredmények együttesen a vastagbélrák hatékonyabb szűrésének új útjaihoz vezethetnek, vagyis segíthetnek megelőzni a kórt, mely évente az Egyesült Államokban több mint 50 ezer ember halálát okozza és előfordulása emelkedik a es korosztályban.

Forrás: SPL A friss tanulmány leírja a folyamatot, mellyel a két baktérium megtámadja a bél védő nyálkarétegét és "összejátszanak", hogy olyan mikrokörnyezetet hozzanak létre, ami krónikus gyulladást, majd DNS-károsodást idéz elő, így a daganatképződésnek kedvez.

A kutatáshoz vastagbélrákot termel vastagbélrákos páciens vastagbélszövetének mintáit vizsgálták meg.

vastagbélrákot termel férfiak papillomavírus-fertőzése

A betegek többségénél találtak egyenetlen részeket a bélfal hártyáján. Genetikai vizsgálatokkal megállapították, melyik az a két baktériumfaj, amelyik leginkább előfordult a mintákban: a Bacteroides fragilis B. Az eredmény azért volt megdöbbentő, mert a vastagbél legalább baktériumfajt tartalmaz.

vastagbélrákot termel humán papillomavírus-fertőzés gyógyítása

További 25 minta elemzésével kimutatták, hogy a B. A két baktériumfaj működésének együttes hatása alakítja ki a "tökéletes környezetet" a vastagbélrák fejlődéséhez - mondta Cynthia Sears, a kutatócsoport tagja. Mindkét baktériumfaj világszerte egyre több gyermek bélflórájába kerül be, valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalabb korosztályokban emelkedik a vastagbélrákos esetek száma.