Tífusz, Hozzászólások


Tartalomjegyzék

Horváth Balázs, általános orvos A hastífusz és a paratífusz tünetei több héttel a megfertőződés után - azaz sokaknál hazatérés után - jelentkeznek.

A betegség ellen létezik védőoltás.

Tífusz

Bár a tífuszt elsősorban trópusi betegségként tartjuk számon, a magyarországi árvíz is előidézhet járványokat. A hastífusz mellett jelentősen megnőhet más, ún.

SOG - John Matrix

Az áradó víz házakat, gazdasági épületeket, ipari létesítményeket rombol és magával laphámrák állati tetemeket, vegyszereket, kommunális hulladékokat, árnyékszékek Tífusz szennyvízgyűjtők tartalmát. Árvíz idején ingatlanjaink, vagyontárgyaink mentésén túl, fontos feladatunk, hogy védjük és megőrizzük saját magunk és a környezetünkben élők egészségét.

Tífusz

Hirdetés Forrás Az enterális Tífusz egy gyomor-bélrendszeri fertőzésből kiinduló, ám a szervezet egészét érintő súlyos betegség.

Kórokozói a Salmonella typhi hastífuszilletve a Salmonella paratyphi A, B és C baktériumok paratífusz.

Mary Mallon ? Forrás: Getty Images George Soper nem az elképzeléseinkben élő tipikus detektív volt. Képzettsége szerint építőmérnök, ám az idők során közegészségügyi irányba sodorta az élet, s e terület szakértője lett.

A paratífusz esetek általában enyhébb lefolyásúak. A betegség számos fejlődő országban előfordul, hazánkban évente mindössze Tífusz - általában külföldről behurcolt - eset a gyermekek férgek elleni megelőzése, ha elő.

A kórokozók kizárólag embereket betegítenek meg, tehát a fertőzés forrása is minden esetben egy kórokozót ürítő ember. A fertőződés a kórokozóval szennyezett itallal Tífusz élelmiszerrel történhet.

Tífusz

A baktériumok a vékonybél speciális sejtjein M-sejtek keresztül jutnak a bélfalba, ahol megfertőzik a nagy falósejteket makrofágokde nem pusztítják el azokat.

A megfertőzött makrofágok szállítják a kórokozókat a szervezet többi szövetéhez, leggyakrabban a májban, a Tífusz, a vesében és a csontvelőben telepszenek meg.

Mi a kiütéses tífusz?

Ezen szervek speciális falósejtjeiben főként a máj Kupffer-sejtjeiben intenzív szaporodásnak indulnak a Tífusz, és időszakosan a vérbe kerülnek. Az ÁNTSZ szerint a kórokozókkal teli vizekben való fürdés nemcsak biológiai okok miatt veszélyes, hanem azért sem tanácsos, mert a megáradt folyók tele vannak kemikáliákkal és vegyszerekkel.

A közlemény szerint az ÁNTSZ munkatársai azt tapasztalták, hogy a meleg, napsütéses időjárás miatt sokan fürödtek a kiáradt vizekben, alábecsülve a valós veszélyt.

Tífusz

A betegség tünetei kb. Annak ellenére, hogy a fertőzés a gyomor-bélrenszert érinti, a hasmenés nem jellemző tünet. A láz olyan magasra felszökhet, hogy a beteg tudata elhomályosul, ködös, réveteg állapot jöhet létre.

A betegség tünetei

A bőrön vöröses-rózsaszínes elváltozások alakulhatnak ki. A bélrendszer, ún. Peyer-plakkjaiban elszaporodva a kórokozók a hastífusz egyik rettegett szövődményét, a belek átfúródását okozhatják.

Az enterális láz kezelésében penicillin-származékokat ampicillintrimethoprim-sulfamethoxazol, ceftriaxon, illetve ciprofloxacin nevű antibiotikumok közül választanak, az adott megbetegedést okozó baktérium antibiotikum-érzékenységének megfelelően.

Navigációs menü

A veszélyeztetettek számára létezik védőoltás. A beteget akkor tekintik gyógyultnak, amennyiben az antibiotikummal végzett kúra utáni 5. Egzotikus betegségek - Áttekintés.