Templomi gyógyszerek. A gyógyszertechnológia alapjai


templomi gyógyszerek

Admin National Geographic Magyarország Különös kettős sír került elő januárban a sólyi református templomban végzett ásatáson: egy meggyilkolt emberpár nyugodott benne. A templom belsejében eltemetett kisgyermekek sírjai között egy ellentétes irányban tájolt kettős felnőttsír került elő.

templomi gyógyszerek

A két halottat egyszerre temették el, mégpedig úgy, parazita rovar egyiküket hanyatt fektették, másikukat pedig felhúzott lábakkal zsugorított testhelyzetben a jobb oldalára helyezték. A hanyatt fekvő halott jobb karja a felső halott felsőteste alatt volt kitárva, míg a zsugorítva elhelyezett templomi gyógyszerek jobb kezét a másik testére helyezték.

Mivel hasonló kettős temetkezések máshol is előfordulnak, még a nemek meghatározása előtt egy egyidőben elhunyt házaspár sírjára lehetett gondolni.

templomi gyógyszerek

Az antropológiai vizsgálat ezzel szemben meglepő eredményeket hozott. Kiderült, hogy mindkét személy erőszakos halállal halt meg, s mindketten idősödő férfiak voltak. A koponyákon, a nyak- és válltájon megfigyelhető vágásnyomok feltehetőleg karddal ejtett templomi gyógyszerek sérülések nyomai, amelyek közül több biztosan halálos volt.

templomi gyógyszerek

Az eltemetés idejét az eddigi adatokból nem lehet közelebbről meghatározni. Akár gyilkosság, akár környékbeli csata áldozatai lehetnek, nem ismert, hogy miért a templomban temette el őket a közösség, és ha a halottak sajátos elrendezése a sírban tudatos, mit juttat kifejezésre az egymást átkaroló testhelyzetük.

Fotó: Szánthó Attila A sólyi templom régészeti kutatására a templom padlófelújításához kapcsolódóan került sor, a régészeti, valamint restaurátori kutatásokat és az építészeti tervezést a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat végzi.

templomi gyógyszerek

A feltárások során fontos adatok kerültek napvilágra a templom korábbi festett faberendezésére vonatkozóan, és a restaurátorok a falakon díszítőfestés részleteit is megtalálták Rácz Miklós.