Petefészekrák hormonszintje


Fogamzásgátlót szedőknél ritkább a petefészekrák Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a mellrák kockázatát növelik ezek a szerek, ezért a kétféle irányú rizikóváltozást együttesen szükséges értékelni.

lapos endofita szemölcsök

Százezer, tíz évig fogamzásgátló tablettát szedő nőre vetítve ötvennel több mellrákos és tizenkettővel kevesebb petefészekrákos esettel kell számolni az adatok szerint. Az eredmény azokat a korábbi feltevéseket erősíti, hogy a szervezetben lezajló hormonszint változások hatással vannak a rákkockázatra.

bekötözött paraziták kezelése felnőtteknél

A nagyszabású, EPIC elnevezésű tanulmányban több mint ezer európai nő egészségét követték nyomon, akik kombinált, ösztrogén és progesztogén hormon tartalmú fogamzásgátló tablettát szedtek. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy az egy évtizedes tablettaszedés mintegy felére csökkentette annak kockázatát, petefészekrák hormonszintje a nőknél petefészekrák alakul ki. Ugyancsak védő hatásúnak bizonyult a szülés is, minél több gyereket hozott a világra egy nő, annál kisebb volt nála a petefészekrák kialakulásának kockázata.

Nem találtak viszont kapcsolatot a szoptatás és a petefészekrák kockázata között, holott egyes korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a szoptatás is csökkentheti e ráktípus rizikóját. A tanulmányt részletesen a The British Journal of Cancer című orvosi folyóirat ismertette.

vakcina hpv vicenza