Paraziták szarvasmarhákban


A borsókakór Érdekelne, hogy elfogyaszthatjuk-e azokat — telefonált be szerkesztőségünkbe egy mezőkaszonyi olvasónk.

paraziták szarvasmarhákban

Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre Cseh László, a Beregszászi Járási Állategészségügyi Központ állatorvosa válaszol. A nevezett háziállatok az élősködő köztes gazdaállatai, milyen emberi paraziták végső gazdák általában a húsevő állatok, olyan háziállatok, mint a kutya vagy a macska, illetve az ember, aki lehet köztes gazda is, ha például elkapja a kutyától a fertőzést.

  • Krónikus férgekkel történő kezelés
  • Vadbetegségek | Digitális Tankönyvtár

A fertőzött húst elfogyasztó végső gazda bélrendszerében fejlődik ki a méteres hosszúságot is elérő galandféreg, melynek utolsó, a petéket tartalmazó szegmense végül leválik az élősködőről, s a bélsárral együtt a környezetbe kerül, ott pedig a peték betokozódnak, és szétszóródnak.

Bekerülhetnek a sertések táplálékába vagy megtelepedhetnek a legelő fűszálain, így bejuthatnak az egészséges, táplálkozó disznók, illetve szarvasmarhák emésztőrendszerébe.

Hogyan ismerheti fel a galandférgesség tüneteit kutyájánál? Megosztás Intro Text A galandférgek számos egészségügyi gondot okozhatnak a kutyáknál, többek között fenéktáji viszketést, hányást vagy súlycsökkenést. Néhány, a kutyákat fertőző galandféregfajta az embereket is veszélyezteti, és a haszonállatokban előforduló féregciszták a hús minőségének romlását okozhatják. Egyszerű útmutatónk segíthet felismerni a galandférgesség tüneteit, még mielőtt bajt okoznának.

Itt a gyomorsav feloldja a tokokat, a peteállapotból lárvaállapotba kerülő élősködők kiszabadulnak, átfúrják a gyomorfalat, s a véráram, illetve a nyirokáram útján bekerülhetnek a legkülönbözőbb szervekbe, az izmokba, a belső szervekbe, az idegrendszerbe.

Ezeken a helyeken megtelepednek, és lencse alakú, borsószem paraziták szarvasmarhákban, sárgás színű hólyagokat építenek maguk köré, melyeket borsókáknak nevezünk.

paraziták szarvasmarhákban

Évekig ott tartózkodhatnak, majd amikor az állat levágásra kerül, vagy elpusztul, s a fertőzött húst, belsőségeket elfogyasztják az emberek vagy a végső gazdaállatok, például a jószágok levágásakor a kidobott húscafatokat, belsőségdarabokat megevő kutyák, macskák, akkor a hússal, a belsőségekkel együtt a szervezetükbe kerülnek a borsókák.

A borsókákból kifejlődnek a galandférgek, az utolsó szegmensük leválik, s újra kezdődik a körfolyamat.

A szarvasmarhák kokcidiózisa Azt hiszem, lázas.

A köztes gazdaállatok szinte tünetmentesek, legfeljebb egy-két jel utal a betegségükre, a szimptómák pedig attól függenek, hogy milyen szervbe fészkelték be magukat a paraziták, ha például a májban tartózkodnak, akkor az állatok lesoványodnak, ha az idegrendszerben paraziták szarvasmarhákban meg, akkor a jószágok az idegrendszeri betegségek tüneteit produkálják. A tünetek jelentkezésekor természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni.

paraziták szarvasmarhákban

A sertések és a szarvasmarhák köztes gazdaállattá válását pedig csak úgy előzhetjük meg, ha évente legalább kétszer, de még jobb, ha negyedévenként féregtelenítjük a nevezett háziállatokat. S természetesen a kutyákat, a macskákat is féregteleníteni kell. Lajos Mihály.