Méhkas féreg. Szimbólumtár


Habár egyre több ország méhkas féreg cég tiltja be az egyszer használatos zacskók forgalmazását, mégis hatalmas problémát okoznak, hiszen a nem lebomló műanyag elárasztotta a természetet, az óceáni szemétsziget is egyre nagyobb gondot okoz.

méhkas féreg

A tudósok folyamatosan keresik a hatékony megoldást, nemrégiben pedig kisebbfajta áttörést értek el egy aprócska hernyó vizsgálata közben. A viaszféreg egy olyan különleges, általában csaliként használt hernyó, amely arról ismert, hogy a méhkasokat károsítja.

Betűméret:

A hernyó ugyanis megeszi a méhviaszt. A tudósok erre figyeltek fel, és rájöttek, hogy a viaszféreg akár a műanyag zacskók eltüntetésében is segíthet.

méhkas féreg

Federica Bertocchini, a spanyolországi Biogyógyszerek és Biotechológiai Intézet tudósa vette észre először a férgek műanyag-fogyasztó képességeit, amikor otthonában egy viaszféreg fertőzést próbált kiirtani a saját célra tartott méhkasaiból. A férgeket ekkor egy műanyag zacskóba tette, majd bezárta azt és egy táskába tette őket a házban.

Ezután folytatta a méhkas megtisztítását. Amikor azonban visszatért a szobába, a férgek kiszabadultak, méghozzá úgy, hogy átrágták magukat a műanyag zacskón, igen nagy sebességgel. A tudós áprilisban, a Current Biology folyóiratban közzétett tanulmányában azt írta, hogy a projekt ekkor indult.

Habár egyre több ország és cég tiltja be az egyszer használatos zacskók forgalmazását, mégis hatalmas problémát okoznak, hiszen a nem lebomló műanyag elárasztotta a természetet, az óceáni szemétsziget is egyre nagyobb gondot okoz.

Bertocchini és kollégái viaszférget írtak le, amelyek át tudják rágni magukat a polietilén bevásárlózacskókon. Ilyen zacskókból világszerte évente 1 billiót dobunk el, átlagosan 40 perc használat után.

Műanyagot evő férgeket találtak - Civil Hírügynökség

A zacskók azonban nem bomlanak le. A tanulmányozott férgek viszont 12 óra elteltével darabokra rágták a zacskókat. Hogy biztos méhkas féreg, nemcsak rágják, hanem rendesen meg is eszik a műanyagot, a kutatók pépesítettek néhány férget és a keletkező pasztát a műanyagra tették.

Ez arra utal, hogy a férgek emésztőrendszerében egyes vegyületek valóban megemésztették a zacskót. A megevett zacskókat is megvizsgálták, az emésztés során etilén-glikol keletkezett — ez a fagyállók fő összetevője —, és ez is megerősítette, hogy a polietilén tényleg lebomlik a folyamat során.

méhkas féreg

Azért is döntő fontosságú a felfedezés, mert a polietilén műanyagzacskók máshogy nem igazán bomlanak le. Egyes tudósok becslése szerint év is kellhet egy-egy ilyen zacskó természetes lebomláshoz.

Kulcstartó képpel - kaptár, féreg, méh, poloska, méhkas

Egy másik kutatócsoport ben azt állapította meg, hogy a viaszférgek emésztőrendszeréből származó baktériumok körülbelül két hónap alatt tudják lebontani a polietilént. Bertocchini férgei azonban ennél sokkal gyorsabban és hatékonyabban dolgoztak.

méhkas féreg

Sajnos ez még nem a tökéletes megoldás a műanyag hulladékok eltüntetésére, hiszen a férgek például nem élnének túl egy hulladéklerakóban, ahol nem jutnak oxigénhez.