Lokalizált prosztatarák. Radikális prostatectomia vs. várakozó álláspont lokalizált prosztatarákban


Meghatározás

Hundred Person Wellness Project és Google X A szisztematikus áttekintések nem szolgálnak elegendő információkkal ahhoz, hogy az egyes kezelések hatásosságát, illetve az alkalmazásukhoz kapcsolódó lokalizált prosztatarák kívánt hatásokat összehasonlíthassuk. Ez arra utal, hogy a lokalizált prosztatarák jelentős hányada számára megfelelő lehet a konzervatív kezelés. Két véletlen besorolásos vizsgálat is történt a radikális prostatectomia és a várakozó álláspont eredményességének összehasonlítására, ezekre azonban még a PSA-meghatározás széles körű elterjedését megelőzően került sor.

Az egyik vizsgálat több mint 20 éves utánkövetés alapján nem igazolt szignifikáns különbségeket az összegzett túlélésben.

A másik vizsgálatban 15 éves nyomonkövetés alapján a bármely okból bekövetkező halálozásban 6,6 százalékpontnyi, a prosztatarák okozta mortalitásban 6,1 százalékpontnyi csökkenést észleltek a sebészeti kezelés javára.

lokalizált prosztatarák enterobius vermicularis hasmenés

Az előnyös hatás azonban csak a 65 évesnél fiatalabb férfiaknál mutatkozott meg. Egy másik véletlen besorolásos vizsgálat időpontja ugyancsak arra az időszakra esett, amikor a diagnózis felállításában még nem volt széles körben elterjedt a PSA-meghatározás. A szerzők a külső sugárforrásból származó radioterápiát hasonlították össze a várakozó állásponttal, és legalább 16 éves utánkövetés során nem mutattak ki szignifikáns különbségeket a mortalitásban. A PSA-mérés érájában végzett egyik obszervációs vizsgálat kiváló 10 éves túlélési arányt jelzett a konzervatív szemlélettel kezelt betegek csoportjában.

 1. Czinke Krisztina másodjára is a felvette a rákkal való küzdelmet Hazánkban a férfiak rák okozta elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák.
 2. A pinomférgek kezelése vermox-szal
 3. A PSA vérszérumban mért koncentrációját több tényező is befolyásolhatja, ezért értékét ezen szempontok figyelembe vételével kell mérlegelni.
 4. Это цена, которую приходится платить за известность.

A várakozó álláspont mellett észlelt nagyarányú hosszú távú, betegségspecifikus túlélés ellenére ezt a szemléletet kevesen alkalmazzák, részben azért, mert nem állnak rendelkezésre olyan véletlen besorolásos vizsgálatok adatai, melyek lokalizált prosztatarák PSA-meghatározás széles körű elterjedése után hasonlították volna össze az obszervációt a kuratív célú terápiákkal. A szerzők véletlen besorolásos vizsgálatot végeztek, melybenklinikailag lokalizált prosztatarákban szenvedő beteg esetében hasonlították össze a radikális prostatectomia eredményeit a várakozó állásponttal.

Az adatok a korai PSA-érából származnak. A betegek beválasztása novemberében kezdődött és januárjában zárult le, az utánkövetés januárjáig tartott. Lokalizált prosztatarák vizsgálóhelyeken a helyileg meghatározott PSA-értékek és biopsziás lokalizált prosztatarák alapján döntöttek arról, hogy az adott jelölt megfelel-e a részvételi feltételeknek.

 • A lábán lévő papilloma szemhéján
 • Férgek kezelése gyermekekkel
 • A csatorna-közvetítők nem más, mint paraziták
 • Terhes férgek esetén lehetséges
 • Radikális prostatectomia vs. várakozó álláspont lokalizált prosztatarákban
 • Hidrogén-peroxid paraziták iv
 • Prosztatarák | Urológiai Klinika

A beválasztást követően egy központi patológus áttekintette a biopsziás mintákat és a radikális prostatectomiából származó műtéti preparátumokat, és a központi laboratórium is elvégezte a PSA-meghatározást.

A radikális prostatectomia műtéti technikájának meghatározása a sebész döntésére volt bízva. Az esetleges további beavatkozásokról az orvos és a beteg együttesen döntöttek.

lokalizált prosztatarák tisztítószer a vastagbél méregtelenítésére

Az obszervációs csoportba randomizált betegek számára palliatív kezelést vagy kemoterápiát ajánlottak fel a tüneteket okozó vagy metasztatikus progresszió kezelésére. A kontrollvizsgálatokra legalább 8 és legfeljebb 15 éven át 6 havonta került sor, illetve a beteg elhalálozásáig. Öt, 10 és 15 év elteltével illetve 15 évnél rövidebb utánkövetés esetén az utolsó vizit alkalmával csontizotópvizsgálatot végeztek.

Főoldal » Betegségek » Férfiak problémái » A férfi nemi szervek betegségei » Prosztatarák » A helyi prosztatarákot nem kell kezelni A lokalizált prosztatarákos férfiaknál kicsi a kockázata annak, hogy a diagnosztizálást követő tíz évben meghaljanak, akár megműtik őket, illetve sugárkezelést kapnak, akár nem - állítja egy amerikai tanulmány, mely a New England Journal of Medicine-ben jelent meg. A betegeket véletlenszerűen választották ki, az egyik csoportnál műtéttel távolították el a daganatot, a másik csoport résztvevői sugárkezelést lokalizált prosztatarák, a harmadik csoportnál pedig szoros megfigyelést végeztek, rendszeres klinikai prosztatavizsgálattal, szövetmintavétellel és PSA-szint méréssel. A diagnózis felállítása után tizenhét paciens halt meg, nyolcan a megfigyeltek csoportjából, öten a műtöttek közül és négyen a sugárkezelésen átesettek közül. A megfigyeltek között lévőknek nagyobb volt az áttét kialakulásának kockázata.

Elsődleges végpontnak tekintették a bármely okra visszavezethető halálozást. Másodlagos végpont volt a prosztatarák-specifikus mortalitás, melyet olyan halálesetként definiáltak, mely biztosan vagy nagy valószínűséggel a prosztatarákra vagy annak terápiájára vezethető vissza. Erről három olyan bizottsági tag döntött, akik nem ismerték, hogy a beteg melyik csoportba került a randomizáció során.

lokalizált prosztatarák mit kell tenni a pinwormok eltávolítására

Adatokat gyűjtöttek a 30 napon belüli perioperatív szövődmények előfordulásáról, valamint 2 év elteltével a vizelettartási zavar, erektilis vagy bélrendszeri diszfunkció prevalenciájáról. A kezelésnek a bármely ok miatt, illetve a prosztatarákkal összefüggő okból bekövetkezett halálozásra gyakorolt hatását nem befolyásolta az életkor, az etnikai lokalizált prosztatarák, az egyidejűleg fennálló egyéb betegségek, a beteg által jelentett teljesítménystátusz, illetve a tumor kórszövettani jellemzői.

Prosztatarák

Következtetések A vizsgálat azt igazolta, hogy a radikális prostatectomia — az obszervációs szemlélettel összehasonlítva — legalább 12 éven keresztül nem csökkentette szignifikáns mértékben a bármely ok miatt bekövetkezett, illetve a prosztatarákkal összefüggő halálozást klinikailag lokalizált prosztatarák azon eseteiben, melyeket már a PSA-meghatározások elterjedését követően diagnosztizáltak.

Az egyes vizsgálati csoportok között a mortalitásban mutatkozó különbségek nem érték el a 3 százalékpontot. Az alcsoportelemzések azt jelzik, hogy a műtét csökkentheti a mortalitást a magasabb PSA-szintet mutató betegek csoportjában és talán a nagyobb kockázatú tumorok esetében is, szemben az alacsonyabb PSA-szinttel vagy kisebb kockázatú daganattal rendelkező betegekkel.

Prosztatarák: gyógyszerek mellett gyógytorna is segíthet Igaz ugyan, hogy a prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre inkább növekszik. A prosztatarák okát mind ez ideig nem ismerjük, így a betegség elkerülése, megelőzése érdekében jelenleg gyakorlatilag tenni semmit sem tudunk.

Forrás: Wilt TJ, et al. Radical prostatectomy versus observation for localized prostate cancer.

lokalizált prosztatarák hpv vakcina mellékhatások USA

N Engl J Med.