Kenet eredmény


Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?

A nőgyógyászati leletek jelentése és értelmezése I. A citológiai eredmények értelmezése fejtörést okozhat a laikus számára, így jelenlegi írásunkban összeszedjük azokat az idegen szavakat és kifejezéseket, amelyek szerepelhetnek a nőgyógyásztól kapott leleten. Első körben a  méhnyakrák szűrés  eredményeit elemezzük. Kétféle besorolási rendszer van jelenleg érvényben, a P-rendszer más néven Papanicolau rendszer vagy Pap-tesztvalamint a Bethesda-rendszer.

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A különbség kenet eredmény két rendszer között, hogy a P-rendszer kevésbé informatív, a Bethesda-rendszer viszont sokkal részletesebb tájékoztatást ad a méhnyak elváltozásairól, megkönnyítve ezzel a kezelőorvos dolgát. P0: A levett kenet értékelhetetlen, kenet eredmény.

kenet eredmény aki az intim területen kezelte a szemölcsöket

Teendő: meg kell ismételni a vizsgálatot. P1: Ép laphám és hengerhámsejtek. Nincs rosszindulatú folyamatra utaló sejtelváltozás a vizsgált cytológiai anyagban.

kenet eredmény féreg gyógynövények

Teendő: tünet és panaszmentesség esetén 1 év múlva javasolt újabb citológiai vizsgálat elvégzése. P2: Gyulladás és reaktív hám jelenléte a levett kenetben: leucocytak és hystiocyták. Rosszindulatú elváltozásra utaló sejtelváltozás azonban a vizsgált citológiai anyagban nincs. Teendő: gyulladás ellenes kezelés javasolt, majd a következő ciklus közepén ismételt citológia elvégzése.

Kat Kerr (HUN) - Jézus győzedelmes vére a Kegyelem Királyi Trónszékén

P3: Rákmegelőző állapot gyanúja áll fenn, vagy nagyfokú gyulladás jelenléte, mint pl. Érett metaplasia, hyperkeratosis.

Hernádi Balázs Létrehozva: Ilyen a P4 is, mely igen nagy aggodalmakat kelt az érintettekben, hiszen ekkor már rákra gyanús sejteket találni. Hogy pontosan mit is jelent az, ha valaki leletén P4 szerepel, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó orvosát, kérdeztük.

Gyulladásos váladék vagy atypusos endocervicalis sejtek, HPV fertőzés jelei, coilocyták. Teendő: speciális gyulladás ellenes kezelés pl. Amennyiben ennek az eredménye is P3 vagy rosszabb, akkor konizációs műtétre van szükség.

kenet eredmény a nyaki papillómákat el kell távolítani

P4: Daganat vagy daganat megelőző állapot. Teendő: Szövettanilag tisztázni kell a folyamatot. A kérdéses részből mintát féreghajtó torpesun biopsziakonizáció vagy méhkaparás beavatkozása indokolt.

Téma szakértője

P5: Daganatos, rosszindulatú szövettani elváltozás mutatható ki. Gyors szövettani tisztázás és terápia megbeszélése javasolt.

  • Mit jelent a rákszűrés eredménye? Segítünk értelmezni!
  • Aggódjak, ha P3 lett a rákszűrésem eredménye?
  • P3 lett a rákszűrésem eredménye! Rákos vagyok?
  • Rákszűrés (cytologia) értékelése - Dr. Kelemen Csaba
  • Baktériumok pinworms
  • Eltávolítása papilloma krémek vélemények

Egyéb képalkotó vizsgálatra is szükség lehet, mint pl. A méhnyakrák kialakulásának stádiumai.