Hasnyálmirigyrák áttörés, Áttörés a hasnyálmirigyrák kezelésében


Potenciális áttörés a hasnyálmirigyrák kemoterápiás kezelésében Potenciális áttörés a hasnyálmirigyrák kemoterápiás kezelésében A hasnyálmirigy rákos daganatai gyorsan adnak áttétet és közismerten rezisztensek a kezelésekre, ez teszi őket a leghalálosabb rosszindulatú daganatok egyikévé.

szívférgek hogyan kell kezelni paraziták perianalis viszketéssel

A kemoterápiára való rezisztenciájuk részben abból származik, hogy a tumor maga körül egy egyedülálló biológiai védőfalat épít fel.

Az amerikai Fred Hutchinson Rákkutató Központ Seattle, WA megtalálta az a módot, hogyan törje át ezt a védőfalat és kutatásuk eredménye a hasnyálmirigyrák kezelésében potenciális áttörést hasnyálmirigyrák áttörés.

a szemölcsök egyedül hullottak a condyloma immunmodulátorai

Publikációjukban részletesen leírják a tumor védőfala képződésének a pontos biológiai mechanizmusait és azt az újonnan felfedezett módszert, amelynek a segítségével le tudják azt bontani.

Kutatásuk szignifikánsan megnövelte a mesterségesen előidézett hasnyálmirigyrákban szenvedő, genetikailag módosított laboratóriumi egérmodellek túlélési idejét.

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek.

Jelenleg az USA-ban és Európában néhány helyen már megkezdődtek és folynak a humán klinikai vizsgálatok korai fázisai. A tudósok a gemcitabine-t, a hasnyálmirigy-vezeték ún.

A PJ34 jelű molekulát eddig a stroke gyógyításában alkalmazták. A Tel-avivi Egyetem kutatói szerint használata áttörést jelenthet a rák különösen agresszív fajtái, köztük a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben. A tudósok hasnyálmirigyrákos emberi sejteket ültettek olyan egerek bőre alá, amelyeknek legyengítették az immunrendszerét. A sejtek szaporodni kezdtek. Ezután a PJ34 nevű, eredetileg a stroke kezelésére kifejlesztett molekulát fecskendezték az állatok véráramába, hogy megállapítsák, vajon a molekula befolyásolja-e a daganatot.

Wirsung-vezeték adenokarcinóma jelenleg standard kemoterápiás ágensét kombinálták a PEGPHnak nevezett enzimmel. Amikor a genetikailag módosított egerekbe — amelyeknek a hasnyálmirigy tumora a humán hasnyálmirigyrákot utánozta - injekciózták ezt a keveréket, az lebontotta a mátrix védőfalat a tumoron belül és lehetővé tette, hogy a kemoterápiás ágens szabadon áthatoljon és a rákos szövetben szétszóródjon.

Szemben a legtöbb szolid szilárd, nem üreges tumorral, a hasnyálmirigy rákos daganatai kétélű védelmet alkalmaznak az olyan kis molekulák távol tartására, hasnyálmirigyrák áttörés amilyeneket a kemoterápiás ágensek is tartalmaznak: Egyrészt a nagy mértékben lecsökkent vérellátást, Másrészt egy erős rostos gyulladásos válaszreakciót.

Ezek lehetnek a daganatos megbetegedésre utaló gyanús jelek - notafa.hu

Ez utóbbi magában foglalja a fibroblasztok kötőszöveti rostképző sejtekaz immunsejtek és az endotél belhám sejtek termelését, melyek tumorszerte egy sűrű és komplex extracelluláris mátrixba ECM, egy fehérjékből álló térháló, melynek szerkezete és összetétele a szöveti sejtek működését határozza meg ágyazódnak be.

Ennek a mátrixnak egyik fő komponense a hialuronan-nak más néven: hialuronsav nevezett anyag.

jó modern gyógyszer a férgek ellen fehér férgek a macska

A hialuronsav egy glikozaminoglikán, egy poliszacharid összetett cukoramely természetes formájában van jelen az emberi szervezetben és a hasnyálmirigy rákos tumorának a sejtjei extrém nagy mennyiségben választják el.

Hingorani és mtsai felfedezték, hogy a rostos gyulladásos válasz szokatlanul erős szövetközi folyadéknyomást idéz elő, melynek következtében a tumort vérrel ellátó erek kollabálnak összeesnekez pedig megakadályozza, hogy a kemoterápiás ágensek bejussanak a tumorba.

Betűméret:

A kutatók megállapították, hogy a hialuronsav a fő biológiai oka ennek az emelkedett folyadéknyomásnak, mely végül a vérerek kollapszusához vezet. Ennek eredményeképpen megnyílnak a vérerek és lehetővé válik, hogy a magas koncentrációjú kemoterápiás ágens elérje a tumort. Az USA-ban a hasnyálmirigy-vezeték adenokarcinóma a rákhoz köthető elhalálozásokért felelős negyedik vezető ok.

hpv vakcina kenya 2020 hpv és rák ncbi

Hasnyálmirigyrák áttörés túlélési időszak középátlaga sajnos nem több, mint hónap. Címkék: hasnyálmirigy, rák, daganat, kemoterápia, tumor, kezelés.

Az új kutatás nagyban segítheti a rák agresszív fajtái elleni új terápiák kifejlesztését. A Tel-avivi Egyetem kutatói szerint használata áttörést jelenthet a rák különösen agresszív fajtái, köztük a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben — írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli portál.