Digitális méregtelenítés


Digitális méregtelenítés 2. Azt mondjáka Facebookozásról és Twitterezésről nehezebb leszokni, mint a dohányzásról. A digitális méregtelenítésem olyan szakaszába érkeztem múlt pénteken, amikor olyan elvonási tüneteim voltak, hogy inkább elkezdtem megkérdőjelezni a kikapcsolás jóságát, egyáltalán azt, hogy szükség van rá. Hátha nem kell tovább küzdenem a feltörő ingerekkel. Krajcsó Nelli írása Lassan egy hónapja nem Facebookoztam, és két hete tértem vissza a nyaralásból a munkába, amikor is a kikapcsolás igazán kihívássá vált.

Kezdve azzal, hogy eldöntöttem, írom ezeket a blogposztokat a tapasztalataimról és közben olvasok a témában. Na most ez az egész önképzés leginkább az interneten történik, ami annyi kattintással és szörfözéssel jár, hogy néha úgy érzem, semmi értelme a méregtelenítésnek.

digitális méregtelenítés

Eljutottam odáig, hogy a munkám nonprofit kommunikációs tanácsadás és a Slow Digitális méregtelenítés kommunikációja miatt többször is voltam a Facebookon — bár csak információkat csekkoltam, és nem csináltam rajta semmi különöset.

Nem is tudtam volna, mivel nem voltam bejelentkezve a saját profilommal. Rájöttem viszont arra, hogy tulajdonképpen nem lehet kikerülni a Facebookot, ha az ember kommunikációval digitális méregtelenítés, vagy képezi magát. Arra is rá kellett ébrednem, hogy ha fáradt vagyok, jellemzően pénteken, és nehezebben koncentrálok a munkára, nagyon jól jönne a Facebook.

Digitális méregtelenítés Magyar Nemzet Digitális méregtelenítés Onnan rendel ételt, vásárol mozijegyet, választ társat, azon keresztül tartja a kapcsolatot a rokonaival, barátaival, onnan tájékozódik a világ dolgairól. Digitális böjt: így kapcsolju n k ki Cikk megosztása: Ma már szinte mindent online intézünk, időnként azonban nem árt visszatérnünk az offline valóságba!

Ez volt egy hete is: annyira kellett volna, hogy jöjjön az ihlet, és annyira nem jött, hogy kétségbeesve kerestem terelőutakat a neten, de mivel Facebook-mentesítek, bajban voltam.

Eddig mindig ezt a felületet használtam arra, hogy elüssem az időt! Elnéztem hát az Instagram oldalunkra, megnéztem a blogunkat, és azt, hányan olvastátok az előző posztomat ezt azóta többször isnézegettem a nagy website-unkat, és kis javítanivalókat kerestem rajta, hátha rá tudnám vetni magamat valamire.

Hogyan tarts digitális méregtelenítést? - #4

A Google-ben is eltöltöttem jó sok percet színészek képeinek a nézegetésével. Olyan nyomorultnak éreztem magamat digitális méregtelenítés, hogy nem tudtam nyugodtan scrollozgatni a megszokott csatornámon, hogy tényleg rossz napom lett a végén. Van ez a hosszú cikk a terelésről, mert igazából erről van itt szó. Azt írják benne, hogy a digitális világ és főleg a közösségi média azért hódít ennyire, mert az alapvető tevékenységünket, az elterelést, vagy saját magunk eltérítését distraction nagyon jól kiszolgálja.

digitális méregtelenítés

Az elterelés ebben a cikkben pszichológiailag van megfogva: azt állítják, hogy ha várakozás közben digitális méregtelenítés, munka közben híreket olvasunk, vagy online játékot játszunk, azt az érzést adja nekünk, hogy mi dönthetjük el, mit csinálunk, és hogy szabadon választhatunk. A saját magunk eltérítése az éppen történő dologról igazából a függetlenségre való törekvésünk megnyilvánulása.

digitális méregtelenítés

Ezzel tudományosan sem egyetérteni, sem vitatkozni nem tudok, de igaz, hogy csinálom én is és igaz, hogy az interneten. Ahogyan igaz rám a múltkori posztban végigvitt teória is: továbbra sem tudok nemet mondani annak a feltörő vágynak, hogy megnézzem, milyen és főleg hány visszajelzés érkezett az írásomra, az Instagramra feltöltött fotómra, vagy más Slow Budapestes posztra.

Egyszerűen éhezem a visszajelzésekre, és a sikerélményre, amit a like-ok száma ad. Ebben az állapotban fel is merült bennem, hogy mi értelme ennek az egésznek?

Digitális méregtelenítés | hanielszalon.hu

Arról beszél mindenki, hogy a digitalizálódás miatt nem vagyunk képesek koncentrálni Mikor olvastál el utoljára egy igazán hosszú könyvet? De ha ez is van, miért lenne szükségünk továbbra is a régi képességeinkre, mikor itt van az internet?!

Mert itt van ez is: A digitális világ felgyorsít, az elfoglaltság érzetét adja, ami együttjár a stresszszint emelkedésével. A digitális világ elszakít az élet természetes folyásától és törvényeitől. Nem csoda, hogy a napi 16 órában az éterben élő gyerekek úgy gondolják, mindenre megoldás lehet egy app.

Digitális méregtelenítés — szabaduljunk meg a képernyőktől a koronavírus idejében is A digitális függőségben sokan már többet nézelődnek a neten, mint amennyit alszanak, esetleg több időt szánnak a telefonjaikra, mint a párjukra, családjukra. Egy brit piackutatás szerint az átlag okostelefon-használó szer néz rá a telefonjára naponta… Nem csak az áramfogyasztásunk nő az állandó monitorbámulással, hanem a stressz-szintünk, és a mozgásszegény életmódból eredő egészségügyi kockázatok is. Szánjuk rá magunkat egy digitális méregtelenítésre.

Nekik a mi világunk a nem igazi világ. Ez az elszakadás pedig nagyobb agressziót és erőszakosságot alakíthat ki — a World of Warcraftnak köszönhetően az emberi élet könnyen kitörölhető és helyettesíthető.

A technológia rohamos terjedésének hála, mindnyájunk napi szinten legalább százszor kerül kapcsolatba rövidebb-hosszabb ideig valamilyen digitális eszközzel. Ezeket az eszközöket egyaránt használjuk munkára, hétköznapi teendőink végzésére, de kikapcsolódásra is. Viszont gyakran eshetünk abba a hibába, hogy átveszik az uralmat életünk felett. Az értékes munkaidőt elviheti a játék, teendőink gyors intézését pedig figyelmünk túlzott megosztása.

A digitális világ elmagányosodáshoz vezet, ami depressziót alakíthat ki. Már vannak kutatások a témában, elsősőroban gyerekekkel.

digitális méregtelenítés

Ahogyan van már katonaságnak beillő detox tábor is velük: Kínában a fiatal függőket a szülők trükkel küldik detoxkúrára, ők pedig sírnak, nem esznek és elvonási tünetektől szenvednek. Az első, nagyon depresszív dokumentumfilm el is készült róluk Web Junkie néven a teljes film itt találhatóez itt egy trailer : Mit tanultam az elmúlt két héten? Nem a Facebook hiányzik, sőt augusztus közepéig nem is megyek szerintem fel rá egy újabb nyaralás miatt, és mivel sikerült átadni a slow budapestes Facebookos teendőket is másnak, nem is kell majd ott működnöm utána sem.

Digitális méregtelenítés ennek őszintén örülök. A kattintás és az e-mailek csökkentése viszont nagy falat, és még nem érzem, hogy változott volna bármi is.

Digitális méregtelenítés | Magyar Nemzet

Bár amúgy is szoktam netmentes hétvégéket tartani, esténként nem tudok például kikapcsolni annyira, mint szeretném. Jobban, koncentráltabban dolgozom, és tényleg lassabban telnek a napok, de rá kellett jönnöm, hogy mindig lesz valami, ami felgyorsíthat, amitől nem alszom, ami miatt agresszív lehetek — nem kell ahhoz a net. Rájöttem arra is, hogy sokkal több időt vesz igénybe az offline lét, ahogyan időt kell szánni annak a megtervezésére is, hogy digitális méregtelenítés.

Ez egybecseng a slow üzenetével, hogy csináljunk kevesebbet, ha lassítani akarunk — megint felismertem a saját üzenetünket!

digitális méregtelenítés

A kérdés már csak az, hogy akarom-e? Te is az interneten tereled el a gondolataidat?