Bőrrák etiológiája, A szervezet védekezőképessége is szerepet játszik


  • Cím: Szeged, Izabella u.
  • A bőrrák korai tünetei: ezt a 3 kérdést tegyük fel a bőrgyógyásznak - EgészségKalauz

Vincze Ildikóaz Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológus főorvosának, a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában többek közt ezekről is szó esett. Az atípusos anyajegyek lehetnek szabálytalan alakúak, esetleg többféle barna színárnyalatú részből állnak, vagy eltérő tapintatú területek különíthetők el bennük.

bőrrák etiológiája enterobiosis kamra vezetése

Ellenőrzésük a szakemberek részéről különleges odafigyelést igényel, a betegek pedig könnyen gondolhatják azt, hogy a szabálytalan alak, a színbéli eltérések rosszindulatú elváltozás jelei.

Ha az önvizsgálat során ilyesmit észlelnek, akkor orvoshoz fordulnak, ám egyáltalán nem ajánlott ilyen esetben sem csak azt az egy anyajegyet megmutatni. Különösen, ha a beteg régen járt anyajegyszűrésen vagy a magas rizikójú csoportba tartozik.

Bőrrákok (nem melanoma) tünetei és kezelése

A rosszindulatú elváltozás a testen bárhol megjelenhet és sokszor nem is meglévő anyajegyből alakul ki. Ha emberekkel és a bőrük kezelésével foglalkozunk a munkánk során, akkor fontos szerepünk lehet abban, hogy a vendégeink testén, számukra sokszor alig vagy egyáltalán nem bőrrák etiológiája helyeken felfedezzük az elváltozásokat.

Nem maga az elsődleges daganat ugyanis a fő veszélyforrás, hanem a belőle igen agresszíven terjedő, és főképp a májban, az agyban és a tüdőben megjelenő áttétek jelentik a fő kockázatot.

Ha fodrászként azt látjuk, hogy visszatérő vendégünk fejbőrén változó méretű az anyajegy, vagy viszkető, esetleg vérző elváltozás látható, irányítsuk bőrgyógyászhoz. A szemben, és szájnyálkahártyán megjelenő elváltozások korai felismerése szemészeti és fogorvosi vizsgálat bőrrák etiológiája történhet.

Így néz ki a melanoma.

bőrrák etiológiája paraziták gif

Forrás: shutterstock. Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága.

Bőrrák megelőzése: a kulcs a rendszeres ellenőrzés

A legveszélyesebb formája a melanoma, mely akár hónapok alatt is drasztikus növekedésen mehet keresztül. Először vízszintesen, vagyis szabad szemmel is láthatóan megnő a pigmentált elváltozás mérete.

bőrrák etiológiája parazita kódú coveka

Ha ekkor orvoshoz fordulunk, még jó eséllyel következmények nélkül megszabadulhatunk tőle. Az elváltozások korai felismerése és mielőbbi, sebészi úton történő eltávolítása a teljes gyógyulást jelentheti a betegnek.

A rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának okai, megelőzése

Később azonban a rosszindulatú elváltozás már függőleges irányban, a bőr mélyebb rétegei felé is terjed, amit szabad szemmel már nem tudunk észrevenni. A véráramba eljutva pedig már áttéteket képezhet.

Előrehaladott stádiumban diagnosztizálva férfiaknál már csak 8, nőknél 25 százalék az esély a gyógyulásra.