Baktériumtípusok. A makacsul ellenálló baktériumok


Vásárlási sáv visszaállítása, éttermi nyitvatartás rövidítése: ezeket a baktériumtípusok kéri a MOK a kormánytól Béta laktám antibiotikumok A béta laktám antibiotikumok a következőek: penicillinek, cefalosporinok, karbapenemek és monobaktámok. Jellemző rájuk a speciális, ún. A béta laktámok gátolják a baktériumok növekedését, a sejtfalra gyakorolt hatás révén. A bakteriális sejtfalban a molekulák kapcsolatai "hidakat" képeznek.

Harc a baktériumok ellen

Ezt a biokémiai folyamatot enzimek szabályozzák, és ezeket az baktériumtípusok inaktiválják a béta laktám antibiotikumok. Penicillinek Bakteriális hatásspektrumuk szerint kerülnek felosztásra. Baktériumtípusok a csoportokat. Szűk spektrumú penicillinek Csak bizonyos baktériumokkal szemben hatásosak: a Gram-pozitív Staphylococcus aureus és a streptococcusok ellen.

Benzilpenicillin penicillin G : csak injekcióban adható ma már intravénásan a készítményre érzékeny fertőzések esetén. Procain penicillin: szintén injekcióban adható izomba.

Antibiotikumok: típusok, hatóanyagok érthetően

A vegyületben lévő procain lassítja a véráramba történő abszorpcióját. Benzatin penicillin: szintén izomba nagymama latinul injekció formájában érhető el.

petefészekrák milyen korú

Phenoxymethylpenicillin penicillin V : orálisan, azaz szájon át adható, legalább egy órával az étkezés előtt kell bevenni, mivel az étel ronthatja a felszívódását. A ma már világszerte észlelhető baktérium-rezisztencia a penicillinek iránt hosszú évtizedek során alakult ki, felfedezésük óta.

a paraziták alternatív kezelése

Mégis, bizonyos érzékeny kórokozók esetén ezek az elsőként választandó szerek. A csoportjukban van néhány, a Staphylococcus aureus ellen hatásos származék, amelyek béta laktamáz enzimeket termelnek, ezek: baktériumtípusok dicloxacillin, flucloxacillin és meticillin.

Orálisan adhatóak, de legjobban akkor szívódnak fel, ha éhgyomorra történik a bevételük. Közepes spektrumú penicillinek Ezek az amoxicillin és ampicillin, az előzőekben ismertetett csoporttal azonos aktivitásúak, de bizonyos légúti és húgyúti fertőzést okozó baktériumokkal szemben aktívabbnak bizonyultak.

Széles spektrumú penicillinek E molekulák kombinációk, mert a penicillin származék mellett tartalmaznak egy klavulánsav nevű vegyületet baktériumtípusok, amely meggátolja, hogy a baktériumok béta laktamáz enzimje lebontsa baktériumtípusok penicillin molekularészt. Ezeket ma minden országban széles körben használják, főként a légúti bakteriális fertőzések kezelésében.

gyógyszerismertetők az emberi papillomavírus kezelésére

Érdemes nem "elkoptatni" e szereket, hanem fenntartani olyan bakteriális fertőzések esetére, amelyek már más antibiotikumok ellen rezisztenciát mutatnak. Cefalosporinok Négy további csoportra, "generációra" oszthatóak. Az első csoport tagjai igen hatékonyak az ún.

Baktériumtípusok szemölcsök ureaplasma az szemben, amelyek gyakran okoznak bőr- vagy pl.

Baktériumok

A továbbiak inkább hatásosak a Gram-negatív baktériumok ellen, mint a húgyúti infekciók, és néhány légúti fertőzés kórokozói. Ezeket is kellő körültekintéssel kell alkalmazni, éppen a bakteriális rezisztencia elkerülésére.

Első generációs cefalosporinok Ezeket ma már kevéssé alkalmazzák, ilyen pl. Második generációs cefalosporinok Ezek a vegyületek ritkán kerülnek alkalmazásra általában isilyen pl. Harmadik generációs cefalosporinok Ezek a baktériumtípusok alkalmasak súlyosabb fertőzések kezelésére is, mint pl. Ide tartozik pl.

Azért is alkalmasak ilyen speciális fertőzések kezelésére, mert bejutnak a liquorba agy-gerincvelői folyadékonnan pedig eljutnak az agy területére is. Negyedik generációs cefalosporinok Ebbe a csoportba tartozik pl. Igen széles baktériumtípusok bír a baktériumok körében. Használata éppen ezért igen korlátozott, gyakorlatilag kórházban kerül csak alkalmazásra jelenleg.

Zachar István: A mitokondrium és az eukarióta sejtek eredete

Olyan súlyos fertőzések kezelésére használatos, amelyek baktériumtípusok terápiákra nem reagáltak. Carbapenemek Az alábbi vegyületek: meropenem, imipenem és ertapenem. Ez a csoport baktériumtípusok spektrumú, tehát igen sokféle baktérium ellen hatásos. Mégis célszerű használatát a rezisztens fertőzésekre fenntartani. Alkalmazásuk jelenleg még magas költségekkel jár. A béta-laktamáz enzimekkel szemben igen ellenállóak.

Harc a baktériumok ellen

Alkalmazásuk gyakoribbá válása fokozta a rezisztencia kialakulását, és hozzájárult pl. Monobactámok Ez a csoport elsősorban Gram-negatív baktériumok ellen mutat hatásosságot. Ilyen pl. Forrás: EgészségKalauz.